Εύοσμος  18/4/2016

                                                                                                                                      Αρ. Πρωτ.: 2041

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Μετά την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της 17/4/2016, οι εκλεγέντες στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν, προσήλθαν στα γραφεία του Συλλόγου την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 για την πρώτη τακτική συνεδρίαση με θέμα :

 

  •       Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου

 

1.     Πρόεδρος : Κερογλίδου Θεοδώρα

2.     Αντιπρόεδρος : Καλαϊτζίδης Λεωνίδας

3.     Γεν. Γραμματέας : Σαρναζίδου Κυριακή

4.     Ταμίας : Χριστοφορίδης Δημήτρης

5.     Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων : Σεριάδου Παρθένα

6.     Αντιπρόεδρος  Β’:  Ταουσανίδης Πασχάλης

7.     Αναπληρωτής  Γεν. Γραμματέα : Τάντσε Ελένη

8.     Αναπληρωτής Ταμίας : Κερογλίδου Αναστασία

9.     Υπεύθυνη Καλλιτεχνικού : Παπαρδέλη Φωτεινή

 

                                                               Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος                                                                                    Η Γεν. γραμματέας

Κερογλίδου Θεοδώρα                                                                      Σαρναζίδου Κυριακή

         

 

Σαρρής Κώστας
Κοινωνικο-πολιτικές όψεις
της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
(Πλατεία Ευόσμου, 24 Μάη 2015)

 

Συγκεντρωθήκαμε εδώ, σήμερα, για να τιμήσουμε τα χιλιάδες θύματα της
Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η 19η Μάη έχει ανακηρυχθεί από το
1994 ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

                     ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ                      

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» καταγγέλει όλους τους υπεύθυνους για τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν κ.α., διότι  με την πολιτική που ασκούν εξανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Εμείς οι Πόντιοι, που οι παππούδες μας βίωσαν στο πετσί τους τον ξεριζωμό, τη γενοκτονία και την προσφυγιά, δεν ανεχόμαστε τους εκατοντάδες πνιγμούς στη Μεσόγειο, δεν αδιαφορούμε για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βίαια εγκαταλείπουν τις εστίες τους, δεν μένουμε απαθείς μπροστά στις αιτίες που δημιουργούν τη δυστυχία της προσφυγιάς.

Η αμφισβήτηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νομιμοποίηση της σημερινής δολοφονίας χιλιάδων προσφύγων στη θάλασσα και τις ακτές της πολιτισμένης Ευρώπης. Η γενοκτονία των προγόνων μας, όπως και ο σημερινός βίαιος εκπατρισμός χιλιάδων ανθρώπων έχουν τα θεμέλιά τους στην εκμετάλλευση του ανθρώπου, γι’ αυτό και ο υπουργός Παιδείας παίζοντας με τις λέξεις προσπάθησε να βαφτίσει το κρέας ψάρι, ώστε να αμβλύνει τις γωνίες και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις! Γιατί η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής θα οδηγήσει σε νέες Γενοκτονίες που ήδη δρομολογούνται.

Η οριστική, η πραγματική δικαίωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού -όπως και για τις γενοκτονίες όλων των λαών της Γης- θα έρθει μόνο όταν πάψουν οι πόλεμοι και απαλειφθούν τα συμφέροντα που τους προκαλούν. Όταν όλοι οι λαοί αδελφωμένοι θα παλεύουν για την κοινή προκοπή τους, χωρίς μίση και ανταγωνισμούς.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να συμμετάσχουν, ως μια ελάχιστη προσπάθεια ανακούφισης των χιλιάδων ανθρώπων που καταφθάνουν καθημερινά στην χώρα μας, στη συλλογή αγαθών γι’ αυτούς, προσφέροντας: είδη ατομικής υγιεινής, φάρμακα, ξηρά τροφή, εμφιαλωμένα νερά,κονσέρβες,κρουασάν,παιδικές πάνες κ.λ.π.

 

  •                            Κείμενο-φωτιά των Ποντίων Νυρεμβέργης στη μνήμη του Αϊλάν
    Από διαδήλωση στο Παρίσι προς στήριξη των Σύρων προσφύγων (φωτ.: EPA/Yoan Valat)

Με αφορμή τη φωτογραφία του μικρού Σύρου Αϊλάν, που ξεβράστηκε στις ακτές της Αλικαρνασσού και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario» απευθύνεται σε όλα τα σωματεία Ποντίων. Το κείμενο έχει ως εξής:

 
 

Σωπάστε που νομίσατε πως ξέρετε να’ στε απόγονοι προσφύγων. Γονατίστε στο εικόνισμα του νεκρού Αϊλάν στις αμμουδιές της ματαιοδοξίας μας. Να σιωπήσουν κεμεντζέδες και νταούλια στα πανηγύρια και συναπαντήματα.
Σωπάστε, μήπως ψελλίσει συγγνώμη ο Θεός και δεν ακούσετε.
Έι κιτί Πόντιοι του σορβά, των φεστιβάλ, των συνεδρίων και του φώτοσοπ, ποιος το φανταζόταν γαμώ την ατυχία μας, ήρθε η Ιστορία και μας κρατά καθρέφτη στη μούρη.

Μας συμβαίνει η αλήθεια, μια γενοκτονία ενεστώσα στα μάτια μας και μεις διυλίζουμε τη στίξη σε θεσοκομμένα αρχεία και βαλσαμωμένες γνώσεις.

Μη βολεύεστε, δεν είναι μετανάστευση που την παρουσιάζουν οι ελεεινοί αυτουργοί, είναι προσφυγιά σαν Εκείνη μας Το Ανατολικό ζήτημα αεί αιμάσσον.
Γελασμένοι που νομίζουμε πως ξοφλάμε με τα προκάτ μνημόσυνα του Μάη, ούτε τους εαυτούς μας πείσαμε.
Χρέος να κατεβούμε χτες τους δρόμους με ουρλιαχτά κολασμένων, σιγόντο στις οιμωγές των μανάδων του Αϊλάν.

Χρέος στις αυλές μας το μνήμα του, στα σεντούκια μας το σάβανό του, στις προσευχές μας το χερουβικό του.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης καλεί όλα τα σωματεία των Ποντίων να βάλουν έναν τίτλο κάτω από την εικόνα του νεκρού πρόσφυγα σα διαγώνισμα σχολικό, όχι τίποτε άλλο για να δούμε τι γράμματα μάθαμε σε διαλέξεις, πορείες και τρισάγια τριάντα χρόνια τώρα.

Όσες μέρες του καλοκαιριού τα καραβάνια των προσφύγων έσερναν την κόλασή τους μπροστά στα μάτια μας, τόσες μέρες με ζήλο τα «προσφυγικά» σωματεία κάμανε αφισοκολλήσεις για γλέντια και μουχαπέτια σε πλατείες και χωριά, τόσες μέρες συναπαντήματα, τόσες μέρες δεκάρικοι της συφοράς σε μικρόφωνα και συνέδρια.

Στάμαν Σταυρίτε, Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΟΝΤΙΩΝ  ΕΥΟΣΜΟΥ

‘’ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ’’

 

Ο Σύλλογος μας δεν θα μπορούσε να μένει απαθής απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα που συντελείται, με τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στην Μεσόγειο θάλασσα.

Στη Μεσόγειο σήμερα, θαλάσσιο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων, εξελίσσεται μια σύγχρονη και συνεχής γενοκτονία, που κάνει τη μνήμη  μας να ανατρέχει  στον ξεριζωμό των προγόνων μας, αλλά και άλλων λαών.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες αυτών που αναγκάζουν τους λαούς ,βρέφη, παιδιά, γυναίκες ,νέα κορίτσια & αγόρια να αφήνουν βίαια τις ρίζες τους για να οδηγηθούν στα νερά της Μεσογείου αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ:

 Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να πάρουν μέτρα ώστε να σταματήσει, η Μεσόγειος να γίνεται υγρός τάφος των λαών.

Καλούμε επίσης όλους τους συλλόγους κυρίως τους προσφυγικούς να ΜΗΝ μείνει :

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΑΘΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Ποντίων Ευόσμου Παναγία Κρεμαστή στην υπ. Αρ. 327/6/02/2015 συνεδρίαση του αποφάσισε να ενημερώσει τα μέλη και τους χορευτές που εκπροσώπησαν το σύλλογο τα τελευταία χρόνια και έχουν αμελήσει ή ξεχάσει να επιστρέψουν την παραδοσιακή φορεσιά , βαλίτσα, παπούτσια κτλ. που δανείστηκαν από τον σύλλογο, να επικοινωνήσουν άμεσα με την γραμματεία του συλλόγου έως 30 Μαρτίου 2015.
Θυμίζουμε ότι οι παραδοσιακές φορεσιές και βαλίτσες είναι ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του συλλόγου και δεν πρέπει να επωμιστούν εκ νέου το οικονομικό βάρος για την αναπλήρωσή τους τα μέλη του συλλόγου.
Σας ευχαριστούμε.