Μουσικά παραδοσιακά όργανα του Πόντου.

 

Ο κάθε λαός έχει τις δικές του παραδόσεις και ένα μεγάλο μέρος των παραδόσεων αυτών αφορά και τα μουσικά όργανα. Όλη η μουσική παράδοση βασίζεται σε δύο ακρογωνιαίους λίθους, την μουσική και τα μουσικά όργανα που την συνοδεύουν.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Η Λύρα ή κεμεντζές

 

Ο κεμεντζές ή η κεμεντζέ είναι το βασικότερο μουσικό όργανο των Ποντίων, περισσότερο διαδεδομένο στον Ανατολικό Πόντο και λιγότερο στον Δυτικό.

Η όλη δομή της ποντιακής λύρας εμφανίζει χαρακτηριστικά στοιχεία βυζαντινής προέλευσης. Αλλά η απώτατη προέλευσή της ανάγεται στη μυθική εποχή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TAOYΛ  (ΝΤΑΟΥΛΙ)

 

Είναι το κυρίαρχο όργανο συνοδείας του ζουρνά, του αγγείου (γκάιντα) και σπανιότερα του κεμεντζέ (λύρα). Το χρησιμοποιούσαν κυρίως στους ανοιχτούς χώρους λόγω της μεγάλης του ηχητικής έντασης, λιγότερο δε στους κλειστούς όπου έπαιζαν πιο μαλακά για να μην σκεπάζει τον ήχο των άλλων οργάνων, ιδίως του κεμεντζέ.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤO AΓΓEION ή TOYΛOYM

Μαζί με την ζουρνά, το αγγείον είναι το κατεξοχήν μουσικό όργανο για ανοιχτούς χώρους, και όχι μόνο. Μετά την κεμεντζέ ήταν το πιο διαδεδομένο και το πιο αγαπητό όργανο στους Πόντιους του Ανατολικού Πόντου.

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

         ΓΑΒΑΛ  Ή ΚΑΒΑΛ Ή  ΧΕΙΛΙΑΥΡΗ ¨Η ΧΕΙΛΙΑΥΛΙ  (ΦΛΟΓΕΡΑ)

  Με αυτά τα ονόματα συναντάμε το συγκεκριμένο πνευστό όργανο στον Πόντο.Σε ορισμένες περιοχές του Πόντου, π.χ. στη Ματσούκα ονομάζεται «χειλιάβριν»... χειλέων αυλός, δηλαδή αυλός, που παίζεται με τα χείλη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η  ΖΟΥΡΝΑ ¨Η  Ο ΖΟΥΡΝΑΣ

 

 

 Ο ζουρνάς είναι είδος αυλού και συναντάται σε πολλά σχήματα    Η φωνή του είναι πολύ οξύτερη. Αποτελεί εξέλιξη του αρχαίου «οξύαυλου». Το λαϊκό τούτο όργανο, σε διάφορες παραλλαγές, είναι γνωστό σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Πόντου και περισσότερο στον Δυτικό Πόντο  .

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΕΜΑΝΕΣ  ¨Η  ΚΕΜΑΝΕ

 

Η Κεμανέ: Έχει φιαλόσχημο σχήμα, είναι πιο μεγάλο όμως σε όγκο και σχήμα από τη λύρα. Κατασκευάζεται από τα ίδια υλικά με τη λύρα. Η προέλευσή του έχει συγγένεια με τον κεμανέ της Καππαδοκίας, είναι όμως μεγαλύτερο και διαφέρει στο χόρδισμα
και κατ' επέκταση στο παίξιμο .

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

OYTI

 

Έγχορδο μουσικό όργανο γνωστό στον δυτικό πόντο. Έχει μεγάλο αχλαδόσχημο κοντό ηχείο και φαρδύ χέρι χωρίς μπερντέδες. Έχει συνήθως πέντε διπλές εντέρινες χορδές που είναι στερεωμένες στον καβαλάρη,πάνω στο καπάκι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

BIOΛΙ

 

Βιολί: Για το βιολί, που είναι γνωστό στις ίδιες– όπου και το κλαρίνο-περιοχές του Πόντου, λέγεται ότι προέρχεται από το ινδικό όργανο «ραβάναστρον» ή «ραβανάστρα» και, κατ’ άλλους, από το αραβικό μονόχορδο όργανο «ρεμπέκ», το οποίο εμφανίζεται στην Κεϋλάνη το 5000 Π.Χ. Η τελειοποίηση και του βιολιού γίνεται στην Ευρώπη κατά τους τελευταίους αιώνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ