Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Το δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου κοσμεί η εικαστική έκθεση του Συλλόγου μας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η έκθεση ξεκίνησε στις 12 Απριλίου και θα παραμείνει στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου έως τις 19 Απριλίου 2019.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Μια πολύ επιτυχημένη και συγκινητική ημερίδα πραγματοποίησε ο Σύλλογος μας την Κυριακή 31 Μαρτίου στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης με θέμα «Η προσφυγιά με τη ματιά ενός παιδιού». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης πρωτότυπων εικαστικών έργων που πραγματοποιεί ο Σύλλογός μας από τις 22 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου στο φουαγιέ του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ο Σύλλογός μας άνοιξε την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στον Εύοσμο λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η παρουσία του Συλλόγου μας ήταν πολυπληθής και εντυπωσιακή. Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σημερινή παρέλαση.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Eκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των προγόνων μας.  Ο Σύλλογός μας, συλλαμβάνοντας και υλοποιώντας την ιδέα αυτής της μεγάλης εικαστικής έκθεσης με πρωτότυπα έργα των εικαστικών της καλλιτεχνικής ομάδας «Fireart» και με έργα ζωγραφικής μαθητών που πήραν μέρος στο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Προσφυγιά η πληγή των λαών», ευελπιστεί να αναδείξει τις τραγικές συνέπειες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, να αφυπνίσει τη συνείδησή μας, να διατηρήσει τη μνήμη μας.

Όντες απόγονοι προσφύγων οι ίδιοι, μάρτυρες των τραγικών συνεπειών του ξεριζωμού, τιμούμε τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη μας σε όσους συνανθρώπους, όπου γης, εξαναγκάζονται να πάρουν κυνηγημένοι τον δρόμο της προσφυγιάς εγκαταλείποντας τις εστίες τους και να βαδίσουν σ’ εκείνον τον μαρτυρικό δρόμο που βάδισαν οι πρόγονοί μας.

Η 19η Μάη έχει ανακηρυχθεί από το 1994 ως «Ηµέρα Μνήµης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Εκείνη την ηµεροµηνία του 1919 ήταν που ο Μουσταφά Κεµάλ (ο οποίος µετέπειτα πήρε το προσωνύµιο Ατατούρκ) αποβιβάστηκε στη Σαµψούντα σηµατοδοτώντας, ουσιαστικά, την έναρξη της δεύτερης, και τελικής φάσης της ποντιακής γενοκτονίας.