Κείμενο-φωτιά των Ποντίων Νυρεμβέργης στη μνήμη του Αϊλάν

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
  • Κείμενο-φωτιά των Ποντίων Νυρεμβέργης στη μνήμη του Αϊλάν
    Από διαδήλωση στο Παρίσι προς στήριξη των Σύρων προσφύγων (φωτ.: EPA/Yoan Valat)

Με αφορμή τη φωτογραφία του μικρού Σύρου Αϊλάν, που ξεβράστηκε στις ακτές της Αλικαρνασσού και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση, ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario» απευθύνεται σε όλα τα σωματεία Ποντίων. Το κείμενο έχει ως εξής:

 
 

Σωπάστε που νομίσατε πως ξέρετε να’ στε απόγονοι προσφύγων. Γονατίστε στο εικόνισμα του νεκρού Αϊλάν στις αμμουδιές της ματαιοδοξίας μας. Να σιωπήσουν κεμεντζέδες και νταούλια στα πανηγύρια και συναπαντήματα.
Σωπάστε, μήπως ψελλίσει συγγνώμη ο Θεός και δεν ακούσετε.
Έι κιτί Πόντιοι του σορβά, των φεστιβάλ, των συνεδρίων και του φώτοσοπ, ποιος το φανταζόταν γαμώ την ατυχία μας, ήρθε η Ιστορία και μας κρατά καθρέφτη στη μούρη.

Μας συμβαίνει η αλήθεια, μια γενοκτονία ενεστώσα στα μάτια μας και μεις διυλίζουμε τη στίξη σε θεσοκομμένα αρχεία και βαλσαμωμένες γνώσεις.

Μη βολεύεστε, δεν είναι μετανάστευση που την παρουσιάζουν οι ελεεινοί αυτουργοί, είναι προσφυγιά σαν Εκείνη μας Το Ανατολικό ζήτημα αεί αιμάσσον.
Γελασμένοι που νομίζουμε πως ξοφλάμε με τα προκάτ μνημόσυνα του Μάη, ούτε τους εαυτούς μας πείσαμε.
Χρέος να κατεβούμε χτες τους δρόμους με ουρλιαχτά κολασμένων, σιγόντο στις οιμωγές των μανάδων του Αϊλάν.

Χρέος στις αυλές μας το μνήμα του, στα σεντούκια μας το σάβανό του, στις προσευχές μας το χερουβικό του.

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης καλεί όλα τα σωματεία των Ποντίων να βάλουν έναν τίτλο κάτω από την εικόνα του νεκρού πρόσφυγα σα διαγώνισμα σχολικό, όχι τίποτε άλλο για να δούμε τι γράμματα μάθαμε σε διαλέξεις, πορείες και τρισάγια τριάντα χρόνια τώρα.

Όσες μέρες του καλοκαιριού τα καραβάνια των προσφύγων έσερναν την κόλασή τους μπροστά στα μάτια μας, τόσες μέρες με ζήλο τα «προσφυγικά» σωματεία κάμανε αφισοκολλήσεις για γλέντια και μουχαπέτια σε πλατείες και χωριά, τόσες μέρες συναπαντήματα, τόσες μέρες δεκάρικοι της συφοράς σε μικρόφωνα και συνέδρια.

Στάμαν Σταυρίτε, Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης «Cardinal Bessario».